De havo-opleiding van openbare scholengemeenschap Hugo de Groot in Rotterdam-Zuid is de beste van Nederland. Dat blijkt uit een scorelijst van professor Jaap Dronkers, die zijn oordeel baseert op een combinatie van leerprestaties, de sociale status van de wijken waarin de scholen staan en de achtergrond van de leerlingen. Het is de methode op basis waarvan RTL Nieuws zegt zijn omstreden scorelijsten te maken. 

Een ‘moeilijke sociale compositie’ van de leerlingenpopulatie leidt niet onvermijdelijk tot lage onderwijskwaliteit, zo staat in de toelichting die Dronkers bij zijn scorelijst heeft geplaatst. Andersom betekent een ‘goede sociale compositie’ niet automatisch voldoende kwaliteit van scholen, maar het is volgens Dronkers wel een steun in de rug.

In de tabel met havo-scholen met ‘leerlingen uit de slechtste wijken’ staat OSG Hugo de Groot op nummer 1. Deze openbare school met 98 procent zogenoemde APCG-leerlingen (Armoede-Probleem-Cumulatie-Gebieden) krijgt van Dronkers een 10. In 2012 kreeg deze school nog een 6, in 2013 een 7,5. Directeur Eric van ’t Zelfde laat tegenover VOS/ABB weten dat hij trots is op ‘deze vette 10’.

Vergeleken met andere havo-scholen in Rotterdam-Zuid doet OSG Hugo de Groot het volgens Dronkers veel beter. De twee havo’s van de christelijke scholengemeenschap Calvijn krijgen een 7 respectievelijk een 7,5 van hem. Deze scholen hebben een vergelijkbaar aandeel APCG-leerlingen.

Op de plaatsen 2 en 3 op de lijst van Dronkers staan ook openbare havo-scholen: Scholengemeenschap Reigersbos in Amsterdam-Zuidoost en de Open Scholengemeenschap Bijlmer krijgen beide een 9. Dat de Open Scholengemeenschap Bijlmer op de derde plaats staat, komt doordat de havo-afdeling van deze school een minder groot aandeel APCG-leerlingen heeft dan die van Scholengemeenschap Reigersbos.

Download Sociale herkomst en kwaliteit van VO scholen

Magazine School! van VOS/ABB en de Vereniging Openbaar Onderwijs besteedde in februari 2014 aandacht aan de onderwijsaanpak van OSG Hugo de Groot in Rotterdam.

Download het artikel Alles wat niet kan, gaan wij doen

Deel dit bericht: