De basisscholen kunnen volledig open. Dat is de overtuiging van epidemioloog Patricia Bruijning van het UMC Utrecht. Voor het voortgezet onderwijs is het een ander verhaal.

Bruijning vertelde aan BNR dat verschillende internationale studies geen bewijs hebben geleverd dat kinderen het coronavirus verspreiden. Voor die studies is vooral gekeken naar Denemarken. Daar gaan kinderen tot 12 jaar sinds op 15 april weer naar school.

‘Na een maand kunnen we wel zeggen dat er geen effect is wat betreft het aantal besmettingen. Dat is hoopgevend, ook voor Nederland.’ Volgens haar hadden we al direct voor volledige opening van de basisscholen kunnen kiezen. ‘We zitten in een fase van de epidemie dat het aantal besmettingen in Nederland echt heel laag is.’

Op maandag 11 mei zijn de basisscholen in Nederland weer voor de helft open. De kinderen krijgen voor de ene helft van de tijd onderwijs op school en voor de andere helft nog thuis online onderwijs op afstand.

Voor het voortgezet onderwijs is het volgens Bruijning een ander verhaal, omdat dat pubers besmettelijker zijn dan kinderen in de basisschoolleeftijd. De herstart van het voortgezet onderwijs is voorzien voor 2 juni.

Lees meer…

Deel dit bericht: