Leerlingen in het voortgezet onderwijs die dezelfde eigenschappen en interesses hebben als hun leerkracht, vergroten daarmee de kans hoge cijfers te krijgen. Dat blijkt uit onderzoek van Harvard’s Graduate School of Education en het tevens in Boston gevestigde onderwijsadviesbureau Panorama.

Onderzoeker Hunter Gehlbach benadrukt dat de relatie tussen mensen sterker wordt als zij gemeenschappelijke eigenschappen en interesses hebben. Dit geldt ook voor leraren en leerlingen. Hoewel van leraren niet kan worden verwacht dat ze fan worden van Justin Bieber, blijkt volgens Gehlbach dat ze meer eigenschappen en interesses met hun leerlingen delen dan vaak wordt gedacht.

Uit zijn onderzoek komt naar voren dat leraren positiever zijn over leerlingen met wie zij eigenschappen en interesses delen. Dit heeft volgens Gehlbach ook invloed op de cijfers die leraren geven. Aan leerlingen met wie zij zich verwant voelen, geven leraren over het algemeen hogere cijfers dan aan leerlingen die gevoelsmatig verder van hen af staan.

Deel dit bericht: