De verplichting voor leraren om zich te registreren in het Lerarenregister is voorlopig van de baan. Dat blijkt uit een brief van onderwijsminister Arie Slob aan de Tweede Kamer.

De verplichte registratie in het Lerarenregister zou in het nieuwe schooljaar ingaan, maar dat gaat dus voorlopig niet door. Registratie blijft wel mogelijk, maar dan op vrijwillige basis.

Het idee voor het Lerarenregister kwam van voormalig staatssecretaris Sander Dekker van OCW. Hij wilde er op die manier voor zorgen dat leraren zich voortdurend bleven bekwamen om zo de kwaliteit van het onderwijs te verbeteren.

De invoering van het Lerarenregister kreeg echter veel kritiek, van leraren maar ook van schoolbestuurders. Ook de Raad van State sprak zich er negatief over uit.

Hoogleraar en D66-Eerste Kamerlid Alexander Rinnooy Kan gaat nu op verzoek van Slob onderzoeken hoe de professionaliteit van leraren op een andere manier kan worden verbeterd.

Onderwijscoöperatie verdwijnt

In de brief van Slob staat ook dat de Onderwijscoöperatie (OC) ophoudt te bestaan. ‘Ik heb met de OC afgesproken dat de subsidierelatie tussen OCW en de OC per 1 januari 2019 beëindigd wordt. Het streven is om op die datum de boeken te sluiten.’

De minister schrijft dat hij het in het licht van een doelmatige besteding van middelen niet langer verantwoord acht ‘om nog langer subsidie te verstrekken aan een organisatie die geen politiek draagvlak meer geniet en ophoudt te bestaan’. Slob verzette zich aanvankelijk nog tegen het opheffen van de Onderwijscoöperatie en gaf aan er alles aan te willen doen om van het Lerarenregister een succes te maken, maar nu trekt hij er dus toch de subsidiestekker uit.

De OC, waarin de onderwijsvakbonden AOb en CNV Onderwijs een prominente positie hadden, was de organisatie ‘van, voor en door de leraar’ die moest zorgen voor de implementatie van het verplichte Lerarenregister

Lees meer…

Deel dit bericht: