Wie aan lobbyen denkt, krijgt tegenwoordig al snel het beeld voor zich van een commercieel gedreven schaduwmacht die de politiek in een wurggreep houdt. Maar lobbyen voor het onderwijs is iets heel anders, vertelt Lev van Laake van VOS/ABB.

Student bestuurskunde Lev van Laake begon als stagiair bij VOS/ABB. Inmiddels houdt hij zich als junior beleidsmedewerker samen met zijn senior collega Ronald Bloemers bezig met public affairs, zoals lobbywerk tegenwoordig meestal wordt genoemd.

Lobbyen voor het onderwijs is volgens hem iets heel anders dan achter de schermen interveniëren, onderhandelen en manipuleren om eigen belangen mee te laten nemen in politieke en bestuurlijke besluitvorming, vertelt hij in het decembernummer van magazine Naar School.

Public service motivation

‘Wij betreden het speelveld niet met geslepen messen, wat in andere sectoren zoals de farmacie vaak wel het geval is. In het onderwijs speelt public service motivation een grote rol. Daarmee bedoel ik dat mensen die in het onderwijs
werken veelal intrinsiek gemotiveerd zijn om bij te dragen aan de maatschappij als groter geheel en niet uit zijn op
het grote geld.’

Dit resulteert bij VOS/ABB, zo legt Van Laake uit, in een lobby in een nauwe band met de leden. ‘Wij zijn een belangrijke schakel tussen de schoolbesturen voor openbaar onderwijs die bij ons zijn aangesloten en de politiek.’

Lees het artikel Maatschappelijk verantwoord lobbyen

Deel dit bericht: