De meeste leraren en ondersteuners willen dat de basisscholen doorgaan met halve onderwijstijd. Ze hebben grote twijfels bij de volledige heropening van de scholen per 8 juni. Dat meldt de Algemene Onderwijsbond (AOb) op basis van een ledenpeiling.

Uit de enquête komt volgens de AOb naar voren dat een minderheid van bijna één op de drie achter het besluit van het kabinet staat dat de basisscholen vanaf maandag 8 juni weer volledig op locatie onderwijs gaan verzorgen. Ruim twee op de drie willen uit angst voor het coronavirus door met halve klassen.

Tegenstanders voeren aan dat het niet te doen zou zijn om in volle klassen anderhalve meter afstand van elkaar te bewaren. Ook zou het onmogelijk zijn voldoende hygiënemaatregelen in acht te nemen. Bovendien geven ze volgens de bond aan dat de schoonmaak van veel schoolgebouwen nog niet op orde is.

Schoolleiders positiever

Schoolleiders zijn volgens de AOb positiever over het besluit van het kabinet. Ruim vier op de tien willen dat de basisscholen op 8 juni weer helemaal opengaan. Uit een eerdere peiling van de schoolleidersvakbond AVS kwam naar voren dat ruim de helft van de schoolleiders dat wil.

AOb-voorzitter Eugenie Stolk zegt naar aanleiding van de uitslag van de enquête van haar vakbond dat het risico van besmetting met het coronavirus ‘gigantisch goed’ moet worden gemonitord. ‘Onze leden maken zich zorgen over de gezondheidsrisico’s en de haalbaarheid’, aldus Stolk.

Lees meer…

Leden CNV Onderwijs verdeeld

Uit een eerdere peiling door vakbond CNV Onderwijs bleek dat mensen die in het onderwijs werken verdeeld reageerden op het besluit van het kabinet. ‘Hoewel veel leraren het fijn vinden om hun leerlingen weer in de klas te zien, zijn er ook zorgen over hoe dit met de anderhalvemeterregel goed vorm kan krijgen. Onderwijs op afstand blijft nodig en is dat goed te combineren met onderwijs op school, vragen veel medewerkers zich af’, aldus CNV Onderwijs. Uit deze peiling kwam naar voren dat bijna de helft van de leraren niet wil dat de scholen voor de zomervakantie weer (volledig) opengaan.

Lees meer…

Werkgevers verheugd

De werkgeversorganisaties PO-Raad en VO-raad reageerden verheugd op het besluit van het kabinet. Volgens voorzitter Rinda den Besten van de PO-Raad wordt er rekening gehouden met zorgen en onzekerheden, ‘zoals bijvoorbeeld beschikking over voldoende leerkrachten en of een school zich goed kan houden aan de hygiëne-eisen en richtlijnen’.

De VO-raad noemde het na de bekendmaking van het besluit van het kabinet ‘een uitdaging’ om de school en het onderwijs zo in te richten dat anderhalve meter afstand gewaarborgd kan worden en om naast onderwijs op school ook onderwijs op afstand te verzorgen.

Lees meer…

Deel dit bericht: