Het Algemeen Burgerlijk Pensioenfonds (ABP) wil de deelnemers een duurzame beleggingsmix naar keuze aanbieden, meldt Trouw.

Bestuursvoorzitter Corien Wortmann van het ABP, dat onder andere de onderwijspensioenen beheert, zegt in de krant dat ze wel wat voelt voor een soort keuzepensioen. Daarvoor moet dan wel de wet worden aangepast. Bovendien moeten de sociale partners ermee akkoord gaan.

Maandag kwam Trouw met het bericht dat een meerderheid van de deelnemers in een ABP-pensioen wil dat het fonds stopt met ‘fossiele’ beleggingen, ook als ze daar meer voor moeten gaan betalen.

Het ABP meldde onlangs in zijn beleggingsverslag over 2014 dat het duurzamer en meer verantwoord belegt. Dit betekent echter niet dat het pensioenfonds stopt met beleggingen in bedrijven die actief zijn op de markt van fossiele brandstoffen, zoals Shell. Een stop op beleggingen in deze sector zou volgens het ABP niet leiden tot een afname van de CO2-uitstoot.

Ruim 11.000 pensioendeelnemers van het ABP tekenden onlangs een petitie waarin het fonds werd opgeroepen zich terug te trekken uit fossiele energie. Uit de steekproef van Trouw blijkt dat 64 procent van de deelnemers een ‘groen’ pensioen wil en dat het ABP wat hen betreft moet stoppen met ‘fossiele’ beleggingen.