Afgelopen schooljaar heeft het voortgezet onderwijs lagere slagingspercentages laten zien dan voor de coronaperiode. Dat blijkt uit cijfers uit de examenmonitor van DUO die onderwijsminister Mariëlle Paul naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

De afgelopen drie jaar golden er speciale maatregelen voor de eindexamens in verband met de coronapandemie. Afgelopen schooljaar legden leerlingen weer een regulier eindexamen af. Er was geen extra herkansing meer en leerlingen konden ook geen gebruik meer maken van een duimregeling. Wel waren er nog enkele kleine maatregelen rondom het flexibeler maken van de afnameperiodes.

In de schooljaren waarin er examenmaatregelen waren lagen de slagingspercentages een stuk hoger dan daarvoor, maar in 2022-2023 waren de slagingspercentages juist lager dan voor de coronaperiode. De grootste daling is te zien bij havo-leerlingen (-3,9%).

Minister Paul meldt op basis van de daling dat ‘goed (is) gescoord op de centrale examens’ en dat ‘de percentages weer richting normaal gaan’.

Lees meer…

Deel dit bericht: