Demissionair minister Mariëlle Paul moedigt scholen aan om aangifte te doen bij ernstige veiligheidsincidenten, maar wil ze niet daartoe verplichten. Dat schrijft zij in een brief naar de Tweede Kamer.

Paul reageert in haar brief op vragen van VVD-Kamerlid De Kort over de toename in heftigheid van incidenten op scholen. Volgens de minister is er sprake van ‘een bredere tendens in de samenleving van verharding en verhuftering die de school binnen komt’. Zij vindt dat ernstige, strafbare feiten consequenties hebben. Een aangifte ‘geeft een duidelijk signaal af richting de daders, de slachtoffers en de gehele school’, schrijft ze.

Toch wil Paul aangifte niet verplichten, omdat het belang van het slachtoffer leidend zou moeten zijn. Volgens de minister willen niet alle slachtoffers door het proces van aangifte heen. ‘Het is in dit kader wel goed nogmaals duidelijk te maken dat scholen ook namens een slachtoffer aangifte kunnen doen. Dan komen ook de adresgegevens van het slachtoffer niet bij de dader terecht’, schrijft ze verder. De minister gaat scholen nogmaals op deze mogelijkheid wijzen.

Paul ziet ook niets in een wetswijziging die het mogelijk maakt om leerlingen na een ernstig incident langer dan een week te schorsen of van school te verwijderen zonder dat een vervangende school is gevonden. Zij wijst erop dat deze daders een leerplicht hebben, waaraan voldaan moet worden. Daarnaast is ze van mening dat de maatschappij er geen baat bij heeft als deze jongeren schoolverlater worden en verder afglijden.

Lees meer…

Deel dit bericht: