Het College voor de Rechten van de Mens moet zich uitspreken over de vraag of Zwarte Piet discriminerend is. Een moeder uit Utrecht die dit vindt, is een procedure gestart, meldt het Algemeen Dagblad.

Bestuursvoorzitter Thea Meijer van de Stichting openbaar Primair Onderwijs Utrecht (SPO Utrecht) bevestigt in de krant dat de moeder wil dat de openbare Professor Kohnstammschool ‘Zwarte Piet in woord en geluid verbiedt’.

De website www.doorbraak.eu schrijft dat de moeder SPO Utrecht verwijt dat haar kinderen ‘geen discriminatievrije omgeving’ wordt geboden, ‘omdat ze elk jaar in november en december op school worden geconfronteerd met de racistische Zwarte Piet-figuur. Ze stelt dat kinderen taken op school krijgen als ‘Corrigeer de spelfouten van Zwarte Piet’. Zo wordt volgens haar in de hoofden van de kinderen het beeld opgeroepen dat zwarte mensen dom, slordig en meer in het algemeen anders zouden zijn.

Het College voor de Rechten van de Mens toetst of er sprake is van overtreding van wetgeving over het gelijkheidsbeginsel. Het college kan geen sanctie of boete opleggen. De zitting over Zwarte Piet is op 15 oktober.

Deel dit bericht: