Nederlandse kinderen zijn over het algemeen erg tevreden over het contact met hun klasgenoten. Dit en meer blijkt uit het onderzoek Health Behaviour in School-aged Children, meldt het Trimbos Instituut.

Dit vierjaarlijkse internationale onderzoek in samenwerking met de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) gaat over de gezondheid en het welzijn van kinderen uit Europa. De nieuwe resultaten zijn gebaseerd op gegevens uit schooljaar 2017-2018. Toen deden er 200.000 kinderen uit 45 landen aan mee in de leeftijd van 11, 13 en 15 jaar.

Er komt uit naar voren dat Nederlandse jongeren over het algemeen nog steeds bijzonder positief over hun sociale relaties, erg weinig worden gepest en dat een slechts een beperkt aantal van hen psychosomatische klachten heeft. Ook hebben zij veel minder vaak problemen rondom het gebruik van sociale media dan hun Europese leeftijdgenoten.

Jeugdonderzoeker Gonneke Stevens van de Universiteit Utrecht zegt naar aanleiding van de nieuwe onderzoeksresultaten dat Nederlandse jongeren al bijna twee decennia lang erg tevreden zijn over hun ‘sociale inbedding’. Daarmee bedoelt zij het contact met hun ouders, vrienden en klasgenoten. ‘Dit beeld lijkt in 2017-2018 zelfs nog wat gunstiger dan in eerdere jaren’, zo citeert het Trimbos Instituut haar. Dit instituut was bij het onderzoek betrokken.

Lees meer…

Deel dit bericht: