Netbeheerder Alliander waarschuwt dat de nijpende situatie op het krappe elektriciteitsnet nog zeker 10 jaar aanhoudt. Dit kan ertoe leiden dat meer scholen die een nieuw gebouw krijgen niet kunnen worden aangesloten.

De Volkskrant meldde onlangs al op basis van cijfers van Netbeheer Nederland dat bijna tienduizend bedrijven en instellingen, waaronder scholen, lang moeten wachten op een aansluiting op het stroomnet. Dit komt doordat in het kader van de energietransitie veel bedrijven, instellingen en huishoudens overstappen van gas op elektriciteit en het stroomnet daar niet op is berekend.

Alliander waarschuwt nu dat de nijpende situatie nog zeker 10 jaar kan aanhouden. ‘Het tempo waarmee wij de grootschalige aanleg en verzwaring van elektriciteitsnetten verder kunnen opvoeren, loopt tegen grenzen aan. Door de drukte op het elektriciteitsnet betekent dit onder andere dat er nog zeker 10 jaar files op het net zijn.’

Lees meer…

De capaciteitsproblemen op het elektriciteitsnet zijn niet nieuw. Magazine Naar School van VOS/ABB waarschuwde er in 2021 al voor met het artikel Bouwplannen? Let op: het stroomnet raakt vol!.

Deel dit bericht: