Het gevaar bestaat dat bij een volgende crisis weer op de salarissen in het onderwijs wordt bezuinigd, maar ‘een les uit het verleden is dat we dat niet meer moeten doen’. Dat zegt hoogleraar arbeidsmarkt Frank Cörvers tegen het Historisch Nieuwsblad (HN).

Het HN blikt in het kader van de recente salarisverhogingen in het onderwijs met Cörvers terug op het verleden. Het verhogen van de salarissen kan een effectief middel zijn, zo leert de geschiedenis. In de jaren vijftig was er net als nu een groot lerarentekort. Daarom probeerde de overheid ook toen het beroep aantrekkelijker te maken door onder andere een beter salaris te bieden. Dat bleek te werken, want hoger opgeleiden kozen vaker voor het onderwijs.

Of hogere salarissen ook nu weer het gewenste effect zullen hebben, is volgens Cörvers nog de vraag. ‘Die kunnen extra jongeren trekken en zittende docenten langer vasthouden. Maar er zal ook iets aan de begeleiding en het takenpakket van docenten moeten worden gedaan. Leraren zijn opgezadeld met de oplossing van te veel pedagogische en sociale problemen.’

Wim Deetman

Wat we in ieder geval niet meer moeten doen, benadrukt bij, is bezuinigen op lerarensalarissen, zoals in de jaren 80 van de vorige eeuw gebeurde. Toen gingen onder onderwijsminister Wim Deetman de salarissen van startende leraren honderden guldens omlaag, waardoor er een groot gat ontstond tussen zittend en nieuw personeel.

Lees meer…

Deel dit bericht: