Het onderwijs voor hoogbegaafde leerlingen moet net als voor andere leerlingen vrij toegankelijk en kosteloos zijn. Dat stelt staatssecretaris Sander Dekker van OCW in antwoord op Kamervragen. Zijn woorden sluiten aan bij wat beleidsmedewerker Rozemarijn Boer van VOS/ABB eerder op deze site verklaarde.

De vragen kwamen van Tweede Kamerlid Kirsten van den Hul van de PvdA. Zij wilde van Dekker weten hoe hij denkt over een bericht in het AD dat ouders zich genoodzaakt zien om voor hun hoogbegaafde kinderen tegen bedragen die oplopen tot honderden euro’s per maand uit te wijken naar externe plusklassen.

Dekker is er helder over: ‘Scholen en samenwerkingsverbanden passend onderwijs moeten gezamenlijk voorzien in een passend aanbod voor elke leerling, ook voor hoogbegaafde leerlingen. Indien aparte voorzieningen nodig zijn om in de ondersteuningsbehoefte van een leerling te voorzien, dan dient daarin te worden voorzien door de eigen school of samenwerkingsverband. De toelating hiertoe mag niet afhankelijk worden gesteld van een geldelijke bijdrage van de ouders.’

Passend onderwijs

Het antwoord van de staatssecretaris sluit aan bij wat beleidsmedewerker Rozemarijn Boer van VOS/ABB eerder op deze website heeft gesteld naar aanleiding van een oproep van de Vereniging Openbaar Onderwijs om te stoppen met het vragen van geld aan ouders voor lessen aan hoogbegaafde kinderen.

Rozemarijn Boer: ‘Passend onderwijs omvat (…) alle vormen van ondersteuning, dus ook die op het gebied van hoogbegaafdheid. De school dient aan te bieden wat het kind nodig heeft, ook als een leerling de diagnose ‘hoogbegaafd’ heeft. Dit behoort tot de zorgplicht, dus de school moet dit betalen, dan wel in overleg gaan met het samenwerkingsverband over de inzet van de middelen hiervoor’, aldus Boer.

Lees meer…

 

Deel dit bericht: