Op 1 januari 2020 zijn verschillende nieuwe wetten in werking getreden. De Onderwijsjuristen van VOS/ABB hebben de veranderingen op een rijtje gezet die (onder andere) voor het funderend onderwijs van belang zijn.

  • Wet maatregelen met betrekking tot de transitievergoeding bij ontslag wegens bedrijfseconomische omstandigheden of langdurige arbeidsongeschiktheidDeze wet regelt dat bij ontslag om bedrijfseconomische redenen onder bepaalde omstandigheden geen transitievergoeding verschuldigd is. Dat is het geval als in een collectieve arbeidsovereenkomst of regeling namens een daartoe bevoegd bestuursorgaan voorzieningen zijn getroffen om werkloosheid te beperken of als voorzien wordt in een redelijke vergoeding.

    Deze wet regelt ook dat werkgevers die werknemers hebben ontslagen op grond van ziekte en hiervoor een transitievergoeding hebben uitbetaald, hiervoor een compensatie kunnen aanvragen bij het UWV. Let op: dit onderdeel treedt pas op 1 april 2020 in werking!

  • Wet normalisering rechtspositie ambtenaren (Wnra)Deze wet regelt onder andere dat de ambtenarenstatuur in het openbaar onderwijs is afgeschaft. Werknemers in het openbaar onderwijs vallen nu onder de werkingssfeer van Burgerlijk Wetboek 7. Hiermee wordt het arbeidsrecht op hen van toepassing. De Algemene wet bestuursrecht is niet meer van toepassing op werknemers uit het openbaar onderwijs.
  • Aanpassingswet WnraDeze wet regelt de noodzakelijke aanpassing van wetten voor de in- en uitvoering van de Wet normalisering rechtspositie ambtenaren (Wnra). Voor het onderwijs is er een aparte aanpassingswet die de in- en uitvoering van de Wnra regelt.
  • Wet arbeidsmarkt in balansDeze wet regelt onder andere dat werknemers vanaf de eerste dag recht hebben op een transitievergoeding. Daarnaast is de ketenregeling verruimd. Werkgevers en werknemers kunnen nu 3 tijdelijke contracten in maximaal 3 jaar tijd aangaan.

    Daarnaast is er een nieuwe ontslaggrond geïntroduceerd: de cumulatiegrond. Ontslag wordt ook mogelijk als omstandigheden uit verschillende ontslaggronden die via de kantonrechter lopen samen een redelijke grond voor ontslag opleveren. Bij ontslag op basis van de cumulatiegrond kan de rechter een extra vergoeding toekennen aan de werknemer.

Informatie: Onderwijsjuristen, 0348-405250 van 08.30 tot 12.30 uur, onderwijsjuristen@vosabb.nl

Deel dit bericht: