Het is goed om seks en seksueel grensoverschrijdend gedrag aan bod te laten komen in verschillende vakken. Dat adviseert programmamanager Luc Lauwers van expertisecentrum Rutgers in Trouw.

Trouw sprak met hem naar aanleiding van de vraag of seksuele vorming concreter moet. Rutgers en Soa Aids Nederland stuurden onlangs in het kader van de Week van de Liefde 3D-clitorissen naar scholen. Volgens Lauwers kun je als leraar met zo’n model laten zien dat de clitoris ‘meer is dan een knopje’. Hij stelt dat veel meisjes dat niet weten. ‘Zelfs bij oudere vrouwen is dat niet altijd bekend, laat staan bij jongens. Dat is een enorm gemis.’

Over seksueel grensoverschrijdend gedrag zegt hij dat het goed is om dat ‘niet alleen bij biologie, maar ook bij burgerschap, maatschappijleer, Nederlands of geschiedenis’ aan bod te laten komen. ‘Wees als docent niet bang om fouten te maken, daar leer je zelf ook weer van. En als je zelf over dingen niet wilt praten, zeg dat dan: ook zo leer je jongeren waar grenzen liggen’, aldus Lauwers.

Lees meer…

Deel dit bericht: