De vestiging in Hardenberg van de openbare scholengemeenschap De Nieuwe Veste wil dit voorjaar een proef doen met aangepaste lestijden. De vestiging in Coevorden overweegt zo’n proef komend najaar. De Rijksuniversiteit Groningen meldt dat de aanleiding hiervoor een onderzoek is dat leerlingen van deze school hebben uitgevoerd. Uit dat onderzoek blijkt dat het slaapritme van pubers slecht te combineren is met onderwijs in de ochtenduren.

De leerlingen Anne Siersema en Amy Pieper van De Nieuwe Veste kregen in juni voor hun profielwerkstuk de Onderwijsprijs van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW). Daarvoor waren ze tweede geworden bij de Jan Kommandeurprijs van de Faculteit Wiskunde en Natuurwetenschappen van de Rijksuniversiteit Groningen.

Uit hun onderzoek blijkt dat leerlingen in het voortgezet onderwijs die laat naar bed gaan en daardoor korter slapen, bij proefwerken in de ochtenduren slechtere cijfers halen. De gegevens van hun onderzoek zijn door zogenoemde chronobiologen van de universiteit in Groningen verwerkt tot een artikel dat verschijnt in het wetenschapstijdschrift Journal of Biological Rhythms van de Society for Research on Biological Rhythms, die onderdeel is van de Amerikaanse University of Illinois.

De Groningse onderzoeker Thomas Kantermann adviseert vo-scholen op basis van de uitkomst van het onderzoek om te overwegen later te beginnen met de lessen. ‘Tieners tussen de 14 en 20 jaar hebben een ander ritme, ze vallen later in slaap en zijn dan nog niet uitgeslapen wanneer ze ’s morgens al vroeg op school moeten zijn.’ Toetsen zouden pas aan het einde van de ochtend moeten plaatsvinden om iedereen gelijke kansen te geven.

Deel dit bericht: