Staatssecretaris Sander Dekker van OCW blijft geloven in de rekentoets in het voortgezet onderwijs. Dat blijkt uit zijn reactie op een kritische reportage van Brandpunt.

Hoewel een overgrote meerderheid van de wiskundedocenten de rekentoets afkraakt, stelt Dekker in zijn reactie dat de toets in orde is, omdat die is ontwikkeld in samenwerking met docenten uit de praktijk. De kritiek vanuit het onderwijs op de rekentoets is dat die niet zozeer de rekenvaardigheden van leerlingen toetst, maar hun vermogen om goed te lezen.

De staatssecretaris zegt ook dat de toets hard nodig is, omdat veel scholen volgens hem nog steeds niet in staat zijn om hun leerlingen goed te laten rekenen. Hij legt een duidelijk verwijt neer bij die scholen die ondanks het feit dat ze er geld voor krijgen, onvoldoende in actie komen voor goed rekenonderwijs.

Dekker benadrukt dat ‘investeren in rekenonderwijs zich uiteindelijk terugbetaalt’. Als voorbeeld noemt hij de locatie Pieter Groen van het Andreas College in Katwijk. Deze school staat bekend als een vo-school die bovengemiddeld presteert op het gebied van rekenen.

De staatssecretaris bezocht deze school onlangs en gaf Brandpunt daar zijn reactie op de reportage.

Deel dit bericht: