Voorzitter Paul Rosenmöller van de VO-raad zegt dat de vrijwillige ouderbijdrage in het voortgezet onderwijs nodig blijft voor extra’s en maatwerk in het onderwijs. Als voorbeelden noemt hij tweetalig onderwijs, technasia en sportscholen met maatwerk, meldt Trouw.

De krant meldt op basis van wat Rosenmöller zegt dat de discussie over de vrijwillige ouderbijdrage voor ‘ongemak’ zorgt bij veel scholen voor voortgezet onderwijs. Ze zijn het er volgens hem in ieder geval over eens dat leerlingen nooit mogen worden uitgesloten van schoolreisjes of andere activiteiten als hun ouders de ouderbijdrage niet betalen.

‘Je gaat met z’n allen op reis of helemaal niet. Het kan niet zo zijn dat drie leerlingen een alternatief programma op school volgen terwijl de rest van de klas op introductiekamp is’, aldus de voorzitter van de VO-raad.

Op de website van de VO-raad wordt de mogelijkheid van uitsluiting op basis van de ouderbijdrage opengelaten. Uitsluiting wordt daar ongewenst genoemd, maar niet onbestaanbaar, zoals VOS/ABB-directeur Hans Teegelbeckers onlangs benadrukte naar aanleiding van de richtlijn van de PO-Raad over de vrijwillige ouderbijdrage.

Ouderbijdrage voor tweetalig onderwijs

Afschaffen van de vrijwillige ouderbijdrage vindt Rosenmöller geen optie, omdat er dan bepaalde extra’s en maatwerk in de knel komen. ‘Zoals het mogelijk maken van tweetalig onderwijs, technasia of speciale sportscholen met maatwerk. Dat zijn nieuwe loten die niet door de basisbekostiging worden gefinancierd’, aldus de voorzitter van de VO-raad.

Hij is er ook tegen, zo meldt Trouw, om een maximum aan de vrijwillige ouderbijdrage te koppelen. ‘Als je een maximum gaat instellen, wordt dat al snel de norm. En dat kan voor ouders juist een verhoging betekenen.’

Lees meer…

Deel dit bericht: