Scholen en andere instellingen mogen een vaccinatiebewijs inzetten om mensen toe te laten. Dat meldt de Gezondheidsraad in het advies Ethische en juridische afwegingen COVID-19-vaccinatie.

Het kabinet heeft altijd gezegd geen drang te willen uitoefenen rondom coronavaccinaties, maar toch kunnen onder andere scholen als er in Nederland is gevaccineerd een vaccinatiebewijs inzetten voor toegang. Als mogelijk argument noemt de Gezondheidsraad dat zo’n maatregel leidt tot een lager ziekteverzuim of een kleiner risico op noodgedwongen sluiting.

Een ander mogelijk argument dat de Gezondheidsraad noemt voor de inzet van vaccinatiebewijzen, is de zorgplicht die onder andere scholen hebben. ‘Op het bestuur van (…) scholen rust een zorgplicht: zij moeten bij de uitvoering van hun diensten of activiteiten zorgen voor veilige en gezonde (arbeids)omstandigheden voor werknemers en (…) kinderen.’

Schoolbesturen zouden volgens de Gezondheidsraad hun zorgplicht kunnen invullen ‘met een (wettelijk verplichte) (arbeids)hygiënestrategie, zoals gebruik van beschermingsmiddelen en afstand houden, maar mogelijk ook door te werken met een vaccinatiebewijs’.

Lees meer…

Deel dit bericht: