Een school die te maken heeft met sexting, moet de publiciteit hierover zo veel mogelijk proberen tegen te gaan. Dat benadrukt Justine Pardoen van Bureau Jeugd en Media op de NOS naar aanleiding van het verspreiden van seksueel getinte foto’s van een aantal leerlingen uit Tilburg.

Sexting is het verspreiden of delen van seksueel getinte foto’s of berichten via sociale media. De Tilburgse politie doet onderzoek naar een geval van sexting op het openbare Vakcollege Tilburg. Van meisjes van die school zouden naaktfoto’s zijn geplaatst op Instagram.

Volgens Justine Pardoen van Bureau Jeugd en Media kunnen de schadelijke effecten van sexting net zo erg zijn als die van een fysieke aanranding. Het is heel belangrijk, zegt ze tegenover de NOS, hoe de ouders en de school op de situatie reageren.

‘Scholen moeten zich realiseren dat dit geen unicum is, want dit gebeurt echt dagelijks in Nederland. Ik verbaas me er daarom over dat deze Tilburgse kwestie nu weer groot nieuws is. Als school moet je zien te voorkomen dat het landelijk nieuws wordt. Die publiciteit zorgt juist voor nog meer schade’, aldus Pardoen.

VOS/ABB heeft Pardoen in mei 2015 over mediawijsheid geïnterviewd:

Mediawijsheid is veel meer dan alleen knoppenkennis