VOS/ABB steunt de oproep van Tweede Kamerlid Gert-Jan Segers (ChristenUnie) aan scholen om niet op excursie te gaan naar de Wallen in Amsterdam.

Segers doet zijn oproep in een open brief, die hij onder meer aan VOS/ABB heeft gestuurd. Het Kamerlid, dat namens de ChristenUnie het woord voert over beleid dat gericht is tegen mensenhandel, wijst erop dat er op de Wallen in Amsterdam gedwongen prostitutie voorkomt.

Hij noemt in zijn brief een Bulgaarse vrouw, Maria, die vanaf haar achttiende jaar gedwongen als prostituée achter het raam stond. Ze wist zich op den duur los te rukken uit de handen van de man die haar naar Amsterdam bracht. Maria vond het uitermate vernederend dat leerlingen die met school op excursie waren in Amsterdam, haar uitgebreid en lachend stonden te bekijken.

Volgens Segers verbazen ook andere bewoners van de Wallen zich erover dat er scholen zijn die met hun leerlingen op excursie gaan naar het prostitutiegebied. Hij schrijft ook dat hulpverleners zich hier boos over maken. Het Kamerlid doet daarom omwille van respect voor vrouwen zoals de Bulgaarse Maria een dringende oproep aan scholen ‘om de Wallen niet meer als attractie te beschouwen’.

VOS/ABB steunt die oproep. In de kernwaarden van het openbaar en algemeen toegankelijk onderwijs neemt immers respect een belangrijke plaats in.

Het ChristenUnie-Kamerlid wijst er in zijn brief op dat er documentaires en boeken zijn waarmee scholen hun leerlingen kunnen laten zien welke ‘inktzwarte wereld’ er schuilgaat achter de prostitutie.

Deel dit bericht: