De 9 miljoen euro extra voor zij-instromers in de vier grote steden en Almere (G5) komt uit twee subsidiepotjes van het ministerie van OCW. Het betreft het potje ‘overige subsidies’ en het potje voor korte scholingstrajecten. Dit meldt onderwijsminister Arie Slob in reactie op vragen uit de Tweede Kamer.

Slob licht in zijn reactie toe dat het de bedoeling is om met de G5 tot een gezamenlijke zij-instroomaanpak te komen. Daarbij zal onder andere oog zijn voor maatwerk op opleidingen en goede begeleiding. Dit moet ervoor zorgen dat zij-instromers enthousiast blijven over het onderwijs. ‘We weten immers (…) dat zij-instromers en scholen knelpunten ervaren’, aldus de minister.

Noodplannen

In januari maakte Slob bekend dat er 9 miljoen euro extra gaat naar zij-instromers in de G5. Zijn bericht volgde op noodplannen van de grote steden voor de aanpak van het lerarentekort. In die plannen staat onder andere dat basisscholen de mogelijkheid moeten krijgen om een vierdaagse lesweek in te voeren.

Andere ideeën om het lerarentekort tegen te gaan, zijn het vergroten van de klassen, het inzetten van onbevoegde leraren en een bonus voor leraren die in de stad (willen) werken. In de noodplannen staat ook dat klassenassistenten kunnen gaan lesgeven of dat gastdocenten uit de sport- en cultuursector dat gaan doen.

Lees meer…

 

Deel dit bericht: