De politie heeft bij een actie tegen drugs op scholen voor voortgezet onderwijs in de Hoeksche Waard speurhonden ingezet.

Op de website van onder andere het openbare Hoeksch Lyceum in Oud-Beijerland staat een brief waarin de politie uitlegt waarom de actie met speurhonden nodig was. ‘Onderzoek van de politie eerder dit jaar leverde maar liefst 65 jongeren tussen 12-18 jaar op die drugs gebruikten, kochten of verhandelden.’ Dat waren volgens de politie bijna allemaal leerlingen van scholen in de Hoeksche Waard.

Handel in drugs

Uit het politieonderzoek blijkt dat de handel in drugs ook om de scholen plaatsvindt. ‘Vandaar dat er in afgelopen maanden al controles zijn uitgevoerd in de omgeving van scholen. Onzichtbaar én zichtbaar. Het inzetten van een speurhond sluit hierbij aan’, zo staat in de brief.

De politie schrijft verder dat het ‘jammer’ is dat dergelijke antidrugsacties met speurhonden nodig zijn, maar ze ‘staan vooral in het teken van jullie welzijn en gezondheid’.

Volgens de regionale zender RTV Rijnmond zijn bij de antidrugsacties op de scholen in de Hoeksche Waard twee leerlingen aangehouden.

Ook elders antidrugsacties

Controles met drugshonden op school zijn niet nieuw. Eerder dit jaar meldde de regionale krant De Stentor dat de gemeente Steenwijkerland er gebruik van ging maken.

‘Door streng te controleren laten we zien dat we drugsgebruik onder jongeren niet tolereren. Door een gezamenlijke aanpak met onze scholen, de politie, de GGD en verslavingsinstelling Tactus gaan we drugsgebruik onder jongeren te lijf’, zei wethouder Dieke Frantzen-Boeve (D66), die onder andere onderwijs in haar portefeuille heeft.

Aanleiding voor de gezamenlijke aanpak waren volgens De Stentor ‘zorgelijke signalen over drugsgebruik onder jongeren in Steenwijk en buurgemeente Westerveld’.

Drugshond Kelly

Elders in het land worden ook op scholen drugshonden ingezet. Zo schreef de lokale Amsterdamse krant Het Parool in 2011 over drugshond Kelly. In België is het eveneens een bekend fenomeen. Het Vlaamse onderwijsblad Klasse schreef er al in 2003 over.

Deel dit bericht: