Cursus voor functionarissen gegevensbescherming (AVG)?

De Onderwijsjuristen van VOS/ABB willen graag weten hoeveel behoefte er is aan een cursus voor functionarissen van onderwijsorganisaties die in het kader van de AVG belast zijn met gegevensbescherming. Als er voldoende animo voor is, willen zij een dergelijke cursus voor leden van VOS/ABB organiseren.

De AVG is de Algemene Verordening Gegevensbescherming, de nieuwe Europese privacywet die sinds 25 mei van dit jaar van toepassing is. Alle organisaties die persoonsgegevens verwerken, dus ook scholen, moeten aan de nieuwe wet voldoen. De AVG is de strengere vervanger van de Wet bescherming persoonsgegevens.

Organisaties zijn in bepaalde situaties verplicht een functionaris voor de gegevensbescherming aan te stellen. Dit is iemand die binnen de organisatie toezicht houdt op de toepassing en naleving van de AVG.

Cursus goed idee?

Bent u geïnteresseerd in een cursus voor functionarissen gegevensbescherming? U kunt (uiteraard geheel vrijblijvend) uw interesse kenbaar maken aan de Onderwijsjuristen van VOS/ABB via welkom@vosabb.nl onder vermelding van ‘Cursus functionaris gegevensbescherming’. Vermeld ook uw naam, de organisatie waarvoor u werkt en uw telefoonnummer.

Afhankelijk van de hoeveelheid geïnteresseerden zullen de Onderwijsjuristen besluiten of er in samenwerking met AVG-expert Iris Hoen van Wille Donker advocaten een cursus kan worden georganiseerd.

Onderwijsjuristen: 0348-405250 van 08.30 tot 12.30 uur, onderwijsjuristen@vosabb.nl

Publiceren van namenlijsten mag, ook onder AVG

Ook onder de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) kunnen scholen felicitatielijsten publiceren met daarop de namen van leerlingen die zijn geslaagd voor hun eindexamen. Alleen moet elke individuele leerling wel expliciet toestemming geven voor de publicatie van zijn of haar naam.

Dat laat minister Ingrid van Engelshoven van OCW weten in antwoord op vragen van CDA-Tweede Kamerlid Michel Rog. Hij wilde van de minister weten hoe zij denkt over het feit dat scholen vanwege de AVG afzien van het publiceren van namenlijsten om daarmee geslaagde leerlingen in het zonnetje te zetten. Volgens hem zijn de nieuwe Europese privacyregels te streng.

De minister benadrukt dat de AVG scholen er niet van hoeft te weerhouden namenlijsten te publiceren om geslaagde leerlingen te feliciteren. Alleen moet de school elke leerling daarvoor wel om toestemming vragen. Ze is zich ervan bewust dat dit extra administratieve last oplevert.

Lees meer…

AVG van toepassing, maar nog geen boetes

De Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) is van toepassing. Scholen die de AVG nog niet hebben geïmplementeerd, hoeven echter niet bang te zijn dat de Autoriteit Persoonsgegevens (AP), die toeziet op de naleving van de AVG, direct boetes gaat uitdelen.

De AVG is de nieuwe Europese privacywet. Alle organisaties die persoonsgegevens verwerken, moeten daaraan voldoen. De AVG is de strengere vervanger van de Wet bescherming persoonsgegevens.

Nog geen boetes

De AP ziet toe op de naleving van de AVG en kan boetes geven aan organisatie die niet aan de verordening voldoen. Scholen die de AVG nog niet hebben geïmplementeerd, hoeven daar echter nog niet bang voor te zijn.

Dat blijkt uit wat voorzitter Aleid Wolfsen van de AP eerder tegen de NOS heeft gezegd: ‘We blijven een redelijke toezichthouder. Als er wat gebeurt, kijken we wat er aan de hand is: wil een school het op orde hebben en zijn ze op de goede weg? Daar houden we rekening mee’, aldus Wolfsen.

Minister Sander Dekker voor Rechtsbescherming heeft tegenover de NOS bevestigd wat Wolfsen eerder zei. ‘Als je er nu mee bezig bent, zal het echt niet zo zijn dat op 26 mei de autoriteit op de stoep staat’, aldus Dekker.

Bovendien ontbreekt het de AP vooralsnog aan slagkracht, meldt het Financieele Dagblad. De toezichthouder gaat volgens het FD gebukt onder interne onrust. ‘Bestuursruzies en een uittocht van ervaren mensen gaan ten koste van de slagkracht, juist nu de toezichthouder voor de grootste uitdaging uit haar geschiedenis staat’, zo staat in de krant.

Ledenaanbod AVG

Leden van VOS/ABB kunnen gebruikmaken van een prima aanbod op het gebied van de AVG. Dit AVG-aanbod is ontwikkeld in samenwerking met Wille Donker advocaten.

Wille Donker advocaten heeft onlangs een webinar gehouden over de AVG. U kunt het webinar terugkijken.

Informatie: Onderwijsjuristen, 0348-405250 van 08.30 tot 12.30 uur, onderwijsjuristen@vosabb.nl

Coulance voor scholen die nog niet voldoen aan AVG

Scholen die op 25 mei nog niet voldoen aan de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) hoeven niet bang te zijn dat ze direct een hoge boete krijgen van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP).

Dat blijkt uit wat voorzitter Aleid Wolfsen van de AP tegen de NOS heeft gezegd: ‘We blijven een redelijke toezichthouder. Als er wat gebeurt, kijken we wat er aan de hand is: wil een school het op orde hebben en zijn ze op de goede weg? Daar houden we rekening mee’, aldus Wolfsen.

Lees meer…

De AVG is de nieuwe Europese privacywet. Alle organisaties die persoonsgegevens verwerken, moeten daaraan voldoen. De AVG is de strengere vervanger van de Wet bescherming persoonsgegevens.

Leden van VOS/ABB kunnen gebruikmaken van een prima aanbod op het gebied van de AVG. Dit aanbod is ontwikkeld in samenwerking met Wille Donker advocaten.

Ga naar het AVG-aanbod van VOS/ABB

 

Privacyhandboek AVG bestellen

U kunt het model privacyhandboek bestellen, zoals dat wordt aangeboden aan de leden van VOS/ABB. Dit boek is onderdeel van het VOS/ABB-ledenaanbod dat in samenwerking met Wille Donker advocaten is ontwikkeld in verband met de invoering van de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG).

U kunt u onderstaand formulier invullen, waarin u ook kunt aangeven welke extra dienstverlening u op het gebied van de AVG wilt. Het privacyhandboek zal u digitaal en indien gewenst in hard copy worden toegezonden.

Voor meer informatie neemt u contact op met de Onderwijsjuristen van VOS/ABB: 0348-405250 van 08.30 tot 12.30 uur, onderwijsjuristen@vosabb.nl

Bestelling

Ik bestel:

Ik wil het handboek voor:

Naast het digitale exemplaar wil ik ook een hard copy van het privacyhandboek ontvangen
janee

Ik ontvang graag extra hard copy's (€25** per extra hard copy)

Gegevens

Bestuursnummer

Stichting/Vereniging

Voornaam

Achternaam

E-mailadres

Postadres

Postcode en plaats

Eventuele opmerkingen

* Verplichte velden
** Prijzen zijn exclusief btw

Hulp bij privacy: website met info over AVG

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) heeft op de website hulpbijprivacy.nl op een rij gezet wat onder andere scholen moeten doen om te voldoen aan de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG).

Vanaf 25 mei 2018 zal de AVG van toepassing zijn. Dan gelden overal in de Europese Unie dezelfde privacywetten. De Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp) geldt dan niet meer. Deze verandering brengt werk met zich mee voor alle organisaties, dus ook voor scholen.

Op de website hulpbijprivacy.nl geeft de AP allerhande informatie. Zo kunt u doorklikken naar de AVG-regelhulp. Dat is een stappenplan dat in beeld brengt waaraan u kunt werken om goed voorbereid te zijn op de AVG. Ook kunt er een lespakket over de AVG downloaden.

Lees meer…

AVG-ledenaanbod VOS/ABB

VOS/ABB heeft in samenwerking met Wille Donker advocaten een ledenaanbod ontwikkeld waarmee u uw school AVG-proof kunt maken.

Lees meer… 

Op 15 februari kunt u bij ons in Woerden naar een informatiebijeenkomst over het AVG-ledenaanbod.

Cyberverzekering tegenwoordig must voor scholen

In de top 5 van onmisbare verzekeringen voor scholen staat de cyberverzekering op nummer 1, meldt Henri Damen van onze verzekeringspartner Aon.

De bestuurdersaansprakelijkheids- en bedrijfsaansprakelijkheidverzekering geven geen dekking tegen cybercrime of datalekken, terwijl bestuurders en ook toezichthouders daar wel op kunnen worden aangesproken.

‘Daarom is een cyberverzekering nu écht een must. Die biedt uitgebreide dekkingen, ook tegen boetes en claims’, aldus Damen, die het belang van deze verzekering in het kader van de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) plaatst.

Meer informatie over cyberverzekering

Ledenaanbod AVG

VOS/ABB heeft in samenwerking met Wille Donker advocaten een ledenaanbod ontwikkeld op het gebied van de Algemene Verordening Gegevensbescherming.

Meer informatie over ledenaanbod AVG

Informatie: Onderwijsjuristen, 0348-405250 van 08.30 tot 12.30 uur, onderwijsjuristen@vosabb.nl

Europese privacywetten: ledenaanbod AVG

Vanaf 25 mei 2018 zal de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) van toepassing zijn. Dan gelden overal in de Europese Unie dezelfde privacywetten. De Wet bescherming persoonsgegevens (WBP) geldt dan niet meer.

De AVG zorgt onder meer voor een versterking en uitbreiding van privacyrechten en vereist meer verantwoordelijkheden van organisaties. Dit geldt voor alle sectoren, dus ook voor het onderwijs. Organisaties die niet aan de AVG voldoen, kunnen een boete krijgen van maximaal 20 miljoen euro.

Het is belangrijk dat schoolbesturen in actie komen. Daarom biedt VOS/ABB in samenwerking met Wille Donker advocaten een dienstverleningspakket aan dat bestaat uit een privacyhandboek en een introductiebijeenkomst, eventueel aangevuld met werkbijeenkomsten, helpdeskondersteuning en juridische dienstverlening.

KLIK HIER VOOR HET AANBOD AVG

Let op: op het privacyhandboek ter waarde van 1500 euro ex. btw, dat deel uitmaakt van het aanbod, biedt Wille Donker advocaten een extra collectiviteitskorting die hoger wordt naarmate meer leden van VOS/ABB het handboek afnemen.

De hoogte van deze korting zal worden bepaald aan de hand van het aantal leden dat zich op 1 maart 2018 heeft aangemeld en geldt vervolgens voor alle leden van VOS/ABB. Deze collectiviteitskorting kan -afhankelijk van het aantal deelnemende schoolbesturen- oplopen tot maximaal 200 euro ex. btw.

Als u gebruik wilt maken van het AVG-ledenaanbod, kunt u dat laten weten via welkom@vosabb.nl onder vermelding van ‘Aanbod AVG’. Vermeld in uw mail ook uw naam, uw telefoonnummer en de organisatie waarvoor u werkt.

Toelichting AVG

Mr. Cécile van der Goot-Koenig van de Onderwijsjuristen heeft in augustus 2017 een toelichting geschreven over de AVG. Als uw organisatie bij VOS/ABB is aangesloten, kunt u de toelichting downloaden.

Informatie: Onderwijsjuristen, 0348-405250 van 08.30 tot 12.30 uur, onderwijsjuristen@vosabb.nl

Toelichting Algemene verordening gegevensbescherming

Mr. Cécile van der Goot-Koening van de Onderwijsjuristen van VOS/ABB heeft een toelichting geschreven over de Algemene verordening gegevensbescherming. Als uw organisatie bij VOS/ABB is aangesloten, kunt u de toelichting downloaden.

Per 25 mei 2018 zal de Algemene verordening gegevensbescherming van toepassing zijn. Vanaf die datum is de Wet bescherming persoonsgegevens niet meer van kracht. De toelichting gaat in op de belangrijkste wijzigingen.

Gratis cursus informatieverwerking en -verstrekking

Op 7 november verzorgen mr. Cécile van der Goot-Koening en haar collega mr. Hafida Amziab van de Onderwijsjuristen van VOS/ABB een gratis cursus over het verwerken van persoonsgegevens binnen schoolbesturen. Deze cursus is exclusief voor leden van VOS/ABB. De cursus wordt gegeven in het kantoor van VOS/ABB in Woerden.

Lees meer…

 

Toelichting Algemene verordening gegevensbescherming

Deze toelichting is geschreven door mr. Cécile van der Goot-Koening van de Onderwijsjuristen van VOS/ABB.

Als uw organisatie bij VOS/ABB is aangesloten, kunt u de toelichting downloaden.

Informatie: Onderwijsjuristen, 0348-405250 van 08.30 tot 12.30 uur, onderwijsjuristen@vosabb.nl