Eén op de vier jongens en jonge mannen in Nederland zegt weleens mee te maken dat een mannelijke docent een vervelende opmerking maakt over menstruatie. Dat staat in het onderzoeksrapport Bloedeerlijk van Plan International.

Plan International vroeg aan 4.127 jongens en jonge mannen (15-24 jaar) wat zij van menstruatie vinden. Het onderzoek richtte zich op Brazilië, Indonesië, Uganda en Nederland. In ons land deden ruim 1.000 jongens en mannen aan het onderzoek mee.

Het onderzoek legt volgens Plan Internationaal diepgewortelde taboes rond menstruatie bloot. Er komt bijvoorbeeld uit naar voren dat ruim de helft (55%) van de jongens en mannen menstruatie vies vindt en dat ruim één op de drie (38%) dat zelfs walgelijk vindt. Ruim de helft (54%) van de Nederlandse jongens en jonge mannen heeft nog nooit maandverband gekocht.

Menstruerend meisje

Uit het onderzoek blijkt ook dat van de bevraagde jongens en mannen in Nederland één op de vier weleens meemaakt dat een mannelijke docent een vervelende opmerking over menstruatie maakt. Dat gebeurt soms in aanwezigheid van een menstruerend meisje, soms achter haar rug om. In Brazilië, Indonesië en Uganda zeggen minder jongens en jonge mannen dit mee te maken, zo blijkt uit het onderzoek.

Ruim zeven op de tien (71%) jongens en jonge mannen in Nederland zeggen weleens mee te maken dat uit hun eigen groep een vervelende opmerking over menstruatie wordt gemaakt.

Lees meer…

Deel dit bericht: