Voorzitter Henk Hagoort van de VO-raad vindt dat het mogelijk moet worden voor leerlingen om zonder diploma naar het hbo of de universiteit te gaan. Hij stelt dit voor in het kader van de gevolgen van de coronacrisis op het onderwijs.

Hagoort stelt dat er ‘onconventionele maatregelen’ nodig zijn om te voorkomen dat de schoolcarrière van de coronageneratie mislukt. Een mogelijke maatregel die hij noemt, is dat leerlingen zonder dat ze hun diploma hebben behaald, naar het hbo of de universiteit mogen.

‘Stel dat een leerling havo niet helemaal in vijf jaar afrondt of vwo niet totaal in zes jaar. Laat de paar vakken die iemand nog niet heeft gehaald dan even buiten beschouwing, zodat de leerling alvast toegelaten wordt tot de vervolgopleiding met de vakken die er wél staan. Behaald is behaald’, aldus de voorzitter van de sectororganisatie voor voortgezet onderwijs. De vakken die nog missen, kunnen volgens hem later nog wel worden ingehaald, meldt hij op de website van de VO-raad.

Niet doen!

Onderwijsminister Dennis Wiersma zegt in een reactie op het idee van Hagoort dat het helemaal niet nodig is om leerlingen door te laten stromen zonder diploma. Er zijn volgens de minister al genoeg maatregelen genomen om examenleerlingen in coronatijd te ondersteunen zodat ze niet door het ijs zakken, zo zegt hij tegen het AD.

De koepelorganisatie van Nederlandse universiteiten ziet niets in het idee van Hagoort. ‘Een voorwaardelijke toelating leidt ertoe dat de achterstand zich verder opstapelt. De studenten krijgen het dan nog zwaarder, zegt een woordvoerder tegen de NOS.

Deel dit bericht: