Al op de basisschool moet worden begonnen met voorlichting over digitale vormen van flirten, zoals sexting. Dat vindt coördinator Iva Bicanic van het Landelijk Psychotraumacentrum en het Centrum Seksueel Geweld.

Sexting is het versturen van seksueel getinte berichten via apps op de smartphone. De gratis krant Metro schrijft dat het allang niet meer zo onschuldig is als veel pubers denken. Het Landelijk Psychotraumacentrum in Utrecht krijgt steeds meer meisjes en jongens in de behandelkamer met psychische problemen na chantage met blootfoto’s, meldt Metro.

Volgens coördinator Bicanic is de laatste jaren het aantal mensen met angsten en somberheid door sexting fiks toegenomen. ‘We zien ze steeds meer in de behandelkamer.’ Ze pleit ervoor om al op de basisschool te beginnen met voorlichting. ‘Een kind van 10 jaar is beter te beïnvloeden dan een puber van 14 jaar.’

Het meinummer van magazine School! van VOS/ABB en de Vereniging Openbaar Onderwijs besteedt aandacht aan mediawijsheid. Lees het artikel Mediawijsheid is veel meer dan alleen knoppenkennis, dat onder andere over sexting gaat.