Onderwijsminister Dennis Wiersma zit sinds vrijdag ziek thuis nu er opnieuw een melding is binnengekomen over wangedrag door hem. Diverse media melden dat een woordvoerder van het ministerie van OCW dit heeft bevestigd.

Het wangedrag zou zich dit keer hebben voorgedaan tijdens het symposium op de Dag van het praktijkonderwijs op 12 juni in congrescentrum Spant! in Bussum. Hij was daar om een magazine in ontvangst nemen.

De Sectorraad Praktijkonderwijs, die het symposium had georganiseerd, maakte bij het ministerie van OCW melding van het onaangename voorval. Op de website van de sectorraad staat in dit kader dat ‘het welzijn van onze collega’s’ van het grootste belang is. De raad gaat niet in op de aard van het voorval, maar de NOS meldt dat er volgens de melders sprake is geweest van ‘mondelinge en fysieke intimidatie’.

Tijdens het symposium werd de minister geïnterviewd. Aan het einde van dat gesprek kwam zijn omstreden gedrag aan bod. Directeur-bestuurder André Dokman van het Futura College in Woerden vroeg Wiersma hoe hij aankijkt tegen de berichten hierover, en hoe hij dit verbindt met belangrijke aspecten van goed onderwijs, zoals socialisatie en persoonsvorming.

Onaangenaam gedrag

De Telegraaf meldt dat de VVD-minister ook onaangenaam gedrag heeft vertoond bij de Inspectie van het Onderwijs. Dat zou zijn gebeurd tijdens gesprekken over de onafhankelijke positie van de inspectie. ‘De gesprekken gingen over hoe wij ons toezicht inrichten, welke oordelen wij zouden moeten geven en wat hij daarin van ons als oordeel verwachtte’, zo citeert de krant een woordvoerder van inspectie. De krant meldt dat de minister in woede zou zijn ontstoken tegen hoge ambtenaren. Wiersma noemt de onafhankelijkheid van de inspectie nu ‘een groot goed’, zo citeert de NOS hem.

De eerste meldingen van onaangenaam gedrag door Wiersma kwamen in het nieuws na publicaties van de Telegraaf en NRC. Het ging met name over de onbehoorlijke manier waarop hij zou zijn omgegaan met zijn medewerkers. Als die niet doen wat hij wil, zou hij hen intimideren door tegen hen te schreeuwen. Er zijn ook berichten dat Wiersma tijdens een werkbezoek heeft staan schreeuwen tegen een schooldirecteur. Zijn gedrag wordt wel vergeleken met dat van de gevallen tv-presentator Matthijs van Nieuwkerk, die geregeld redacteuren van De Wereld Draait Door zou hebben afgeblaft.

Laatste kans

Wiersma bood al verschillende keren zijn excuses aan, onder meer via zijn eigen Instagram-account. De VVD-fractie in de Tweede Kamer riep hem op het matje vanwege zijn gedrag. Ook daar zei hij ‘sorry’.

VVD-fractievoorzitter Sophie Hermans zei na afloop van een 2,5 uur durende gesprek met hem erop te vertrouwen dat ‘Dennis alles in het werk zal stellen om ervoor te zorgen dat dit soort gedrag tot het verleden behoort’. Dit werd gezien als de laatste kans die de minister kreeg om zijn gedrag te verbeteren.

De NOS meldt dat Hermans kort heeft gereageerd op de nieuwe klachten over de onderwijsminister. Zij meldt dat Wiersma een gesprek aangeboden heeft. ‘Dat gesprek moet nu eerst plaatsvinden’, zo citeert de NOS haar.

Deel dit bericht: