De klassieke Zwarte Piet staat nu ook in het onderwijs in Zeeland ter discussie. Eerder werd bekend dat de traditionele Piet op geen enkele basisschool in Den Haag meer welkom is.

‘Er zijn zo veel tegenstanders dat ik me kan voorstellen dat we het uiterlijk van de pieten veranderen’, zegt bestuurder Raymond de Jong van de openbare Escalda-scholen in het westelijke deel van Zeeuws-Vlaanderen in de Proviniciale Zeeuwse Courant (PZC). ‘Ik wil de discussie aanzwengelen. We zullen er met ouders over praten.’

Bestuurder Cees Corstanje van de openbare Archipel-scholen op Walcheren noemt het Haagse besluit ‘sympathiek’, maar er is nog geen standpunt ingenomen. ‘Het staat zeker op de agenda’, aldus Corstanje in de PZC. Zijn collega Peter de Jong van onderwijsgroep Perspecto in oostelijk Zeeuws-Vlaanderen vindt het nog te vroeg om er een mening over te hebben.

Bestuursvoorzitter Pim van Kampen van Nobego, het bestuur van het openbaar onderwijs op Noord-Beveland en in de gemeente Goes, zegt dat de discussie over Zwarte Piet daar ‘voor geen meter’ leeft bij leerkrachten en ouders. ‘We willen er zo soepel mogelijk mee omgaan. Sinterklaas moet een feest blijven’, aldus Van Kampen in de PZC.

Den Haag

Het Algemeen Dagblad meldde eerder dat alle schoolbesturen in Den Haag hebben afgesproken discriminerende kenmerken van zwarte Piet te schrappen.

Het is niet zo dat Zwarte Piet in Den Haag één klap van al zijn kenmerken wordt ontdaan die als discriminerend kunnen worden ervaren. Er is afgesproken dat het in stapjes gaat. Over drie jaar zouden er op alle basisscholen in Den Haag neutrale Pieten moeten zijn.

VOS/ABB heeft een advies voor een ontspannen en respectvol sinterklaasfeest uitgebracht.