De SP heeft Kamervragen gesteld naar aanleiding van het bericht van VOS/ABB dat het ministerie van OCW geen standpunt meer inneemt over het wel of niet doorbetalen van stakende leraren.

SP-Kamerlid Peter Kwint vraagt aan onderwijsminister Arie Slob waarom de woordvoerders van zijn ministerie kenbaar maken dat er geen standpunt meer wordt ingenomen over het wel of niet doorbetalen van stakende leraren.

Ook wil hij van Slob weten waarom OCW voorafgaand aan de stakingen in het basisonderwijs op 5 oktober en 12 december 2017 wél een standpunt innam, namelijk dat schoolbesturen stakers mochten doorbetalen.

Kwint is het met VOS/ABB eens dat het ministerie de schoolbesturen in het luchtledige laat nu het geen standpunt meer wil innemen. Hij dringt er bij de minister op aan de schoolbesturen alsnog afdoende te informeren.

Doorbetalen: hoe zit het juridisch?

De Onderwijsjuristen van VOS/ABB geven aan dat strikt genomen volgens de wet leraren niet mogen worden doorbetaald. Ten eerste geldt het principe ‘geen arbeid, geen loon’ en ten tweede zou doorbetaling kunnen worden beschouwd als onrechtmatige besteding van rijksbekostiging.

Informatie: Onderwijsjuristen, 0348-405250 van 08.30 tot 12.30 uur, onderwijsjuristen@vosabb.nl

Deel dit bericht: