Het Algemeen Burgerlijk Pensioenfonds (ABP) zegt dat het zijn invloed aanwendt om Shell een minder milieu-onvriendelijke  koers te laten varen. Maar het fonds dat onder meer de onderwijspensioenen beheert, stemde op de aandeelhoudersvergadering van het olieconcern niet voor een resolutie die Shell oproept zich te voegen naar het klimaatakkoord van Parijs.

Het ABP noemt vermindering van de CO2-uitstoot ‘een belangrijk punt’. Daarom zegt het fonds samen met andere grote beleggers met onder meer Shell te praten over een groenere koers. Volgens het ABP heeft dat ertoe geleid dat Shell zijn doelstellingen op milieugebied heeft aangescherpt.

‘Op basis van deze positieve stappen stemde ABP tijdens de aandeelhoudersvergadering voor een resolutie van Shell, waarin Shell aandeelhouders de mogelijkheid biedt om rechtstreeks hun kritiek of steun uit te spreken voor de energietransitie-strategie van het bedrijf’, aldus het pensioenfonds.

Tegelijkertijd onthield het ABP zich van stemming over een resolutie van Follow This, een groep aandeelhouders die oliebedrijven aanspoort hun bijdrage te leveren aan de uitvoering van het klimaatakkoord van Parijs. Het ABP stelt dat voor de klimaatdoelstellingen is, maar dat het een eigen opvatting heeft over hoe die kunnen worden gehaald. ‘Shell heeft doelen in lijn met Parijs gesteld (…) en we blijven die kritisch evalueren’, aldus het ABP.

Lees meer…

Deel dit bericht: