Een jaar na de Russische inval in Oekraïne is er op vrijwel geen enkele Nederlandse middelbare school nog ruimte voor jongeren die naar Nederland zijn gevlucht of gemigreerd. Bijna iedere internationale schakelklas (ISK) zit vol en plaatst nieuwe jongeren op een wachtlijst. Dit meldt Lowan, de organisatie die ondersteuning biedt voor onderwijs aan nieuwkomers.

In Trouw staat een artikel over de volle internationale schakelklassen. In dat artikel staat dat Lowan in november nog een inventarisatie uitvoerde onder middelbare scholen. Toen bleek dat circa 70% van de middelbare scholen een wachtlijst hanteerde voor hun ISK’s. Inmiddels is dat percentage veel verder opgelopen, denkt consultant Hariëtte Boerboom van Lowan, naar schatting tot zo’n 95%. ‘Sterker nog, ik kan op dit moment geen enkele middelbare school noemen die níet met een wachtlijst werkt’, zo citeert Trouw haar. Daardoor zitten honderden jongeren noodgedwongen thuis, vaak langer dan de maximale wettelijke wachttijd van drie maanden.

Onder meer scholen in Assen, Groningen, Lemmer en Emmeloord zijn gestopt met het plaatsen van nieuwe scholieren in hun ISK-klassen, meldde het Dagblad van het Noorden onlangs. Daardoor kunnen alleen al in de omgeving van Assen ’tientallen’ nieuwkomers van 12 tot 18 jaar niet naar school, schrijft directeur Karin Zwiers van de ISK van het openbare Dr. Nassau College in Assen in een noodkreet op LinkedIn.

Deel dit bericht: