Net voor de zomervakantie loopt het aantal coronabesmettingen op scholen weer op: leraren zijn ziek, klassen zitten thuis en eindejaarsmusicals en afscheidsborrels dreigen niet door te gaan. De Volkskrant schrijft erover.

In de week van 27 juni tot en met 3 juli werden volgens het RIVM 39.283 positieve coronatesten gemeld. Dat is een toename van 15% ten opzichte van de week ervoor, maar het aantal meldingen stijgt wel minder hard dan de weken daarvoor. Het RIVM denkt dat we de piek van het aantal coronabesmettingen in deze zomergolf naderen.

De zomergolf raakt natuurlijk ook de scholen, alleen is de situatie nu anders dan eerst. Maatregelen opgelegd door de overheid zijn er niet meer en veel scholen houden zich stil, meldt de Volkskrant. Bij klachten wordt een zelftest dringend geadviseerd, maar de teststraat van de GGD is alleen open voor bepaalde doelgroepen, zoals zorgmedewerkers.

Zelftesten

‘Ons voornaamste doel is nu om de vakantie te halen’, zo citeert de krant bestuursvoorzitter Anko van Hoepen van SPO Utrecht, de stichting voor openbaar primair onderwijs in de stad Utrecht. Over zelftesten zegt hij dat SPO Utrecht daar nog wel een voorraad van heeft liggen, maar dat het niet zo is ‘dat we nu vanuit de scholen berichten sturen naar leerkrachten en ouders van: doe er alsjeblieft thuis een’.

Directeur Paul Jankowski van het d’Oultremontcollege in Drunen zegt in de Volkskrant dat deze middelbare school besloot om ouders van leerlingen een brief te sturen, nadat het ziekteverzuim onder leraren en leerlingen was opgelopen. ‘Daarin schrijven we dat corona weer terug is en het goed is om ons aan de basisregels te houden: handen wassen, ventileren, zelftesten afnemen. Als een collega positief test, komt die niet naar school.’

Lees meer…

Deel dit bericht: