Na een nieuwe klacht over zijn gedrag, heeft Dennis Wiersma besloten om een einde te maken aan zijn ministerschap. Dat heeft hij donderdag bekendgemaakt.

In een brief die Wiersma heeft gedeeld via Twitter, meldt hij dat het ‘geen gemakkelijk besluit’ en ‘een niet te vermijden gevolg was van de afgelopen periode’. In die periode heeft hij naar eigen zeggen mensen gekwetst. Hij erkent dat als iemand tegen hem zei dat iets wat hij wilde niet kon, hij ‘bleef duwen, soms ook op een felle manier’.

De eerste meldingen van onaangenaam gedrag door Wiersma kwamen in het nieuws via de Telegraaf en NRC. Het ging met name over een onbeschofte omgang met medewerkers. Als die niet deden wat hij wilde, zou hij hen hebben geïntimideerd door tegen hen te schreeuwen. Er zijn ook berichten dat Wiersma tijdens een werkbezoek heeft staan schreeuwen tegen een schooldirecteur. Zijn gedrag wordt wel vergeleken met dat van de gevallen tv-presentator Matthijs van Nieuwkerk, die geregeld redacteuren van De Wereld Draait Door zou hebben afgeblaft.

Laatste kans

Wiersma bood al verschillende keren zijn excuses aan, onder meer via zijn eigen Instagram-account. De VVD-fractie in de Tweede Kamer riep hem op het matje vanwege zijn gedrag. Ook daar zei hij ‘sorry’.

VVD-fractievoorzitter Sophie Hermans zei in april na afloop van een 2,5 uur durende gesprek met hem erop te vertrouwen dat ‘Dennis alles in het werk zal stellen om ervoor te zorgen dat dit soort gedrag tot het verleden behoort’. Dit werd gezien als de laatste kans die de minister kreeg om zijn gedrag te verbeteren.

Mondeling en fysieke intimidatie

De Sectorraad Praktijkonderwijs kwam onlangs met een nieuwe melding over onwenselijk gedrag van Wiersma tijdens het symposium op de Dag van het praktijkonderwijs op 12 juni in congrescentrum Spant! in Bussum. De sectorraad meldde het voorval bij het ministerie vanwege ‘het welzijn van onze collega’s’. De raad ging niet in op de aard van het voorval, maar de NOS meldde dat er sprake was van ‘mondelinge en fysieke intimidatie’ door Wiersma.

In afwachting van een nieuwe minister voor Primair en Voortgezet Onderwijs, voert minister Robbert Dijkgraaf van OCW de taken van Wiersma uit. Het is nog niet bekend wie Wiersma gaat opvolgen.

Deel dit bericht: