Leerlingen die eindexamen doen, krijgen net als vorig jaar de mogelijkheid om één vak niet mee te laten tellen. Dat heeft onderwijsminister Dennis Wiersma bekendgemaakt in een brief aan de Tweede Kamer.

Leerlingen mogen één niet-kernvak wegstrepen (duimregeling). Dat mag geen kernvak zijn, zoals Nederlands, Engels of wiskunde. Het eindcijfer van het weggestreepte vak telt niet mee bij het bepalen van de uitslag, maar blijft wel zichtbaar op de cijferlijst. Daardoor kunnen die leerlingen toch door naar het vervolgonderwijs. Wegstrepen kan alleen als een leerling hierdoor alsnog kan slagen. Het was al bekend dat examenleerlingen twee herkansingen hebben en er een extra tijdvak is waardoor ze hun examens kunnen spreiden.

Wiersma: ‘Vanwege de quarantaine en de uitval van lessen verloopt dit schooljaar helaas anders dan normaal. Dat is heel pittig. De middelbare-schooltijd, die voor sommige leerlingen voor meer dan de helft samenviel met de pandemie, heeft genoeg hordes gekend. Daarom wil ik de eindexamenleerlingen dit jaar dezelfde kansen geven als de lichting vorig jaar.’

Lees meer…

Deel dit bericht: