De financiering van passend onderwijs voor ernstig gehandicapte kinderen moet eenvoudiger. De regeringspartijen willen één loket voor de ouders.

Ouders van ernstig gehandicapte kinderen, die op speciale scholen zitten en de hele dag begeleiding nodig hebben, hebben nu te maken met verschillende financieringsstromen: passend onderwijs, persoonsgebonden budget en soms jeugdzorg. Dat maakt het ingewikkeld voor de ouders.

Ze moeten ook om de paar jaar een nieuwe toelaatbaarheidsverklaring aanvragen terwijl het gaat om kinderen van wie de situatie niet veel verandert. De NOS meldt dat de vier coalitiepartijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie willen dat ouders en scholen worden verlost van die administratieve rompslomp.

Passend onderwijs na 18e jaar

GroenLinks dringt er ook op aan dat leerlingen met een complexe zorgvraag en een beperkte kans op de arbeidsmarkt ook na hun achttiende onderwijs kunnen blijven volgen. Nu moeten ze vaak na hun 18e verjaardag van school en naar de dagbesteding.

Tweede Kamerlid Lisa Westerveld van GroenLinks voert aan dat het voor de overheid niet veel uitmaakt waar het kind zit: passend onderwijs kost geld, maar dagbesteding ook. ‘Laat de eigen wensen van deze leerlingen dan leidend zijn’. Westerveld kaartte dit vandaag aan in het debat over problemen in de samenwerking tussen onderwijs en zorg, met de ministers van Volksgezondheid en Onderwijs.

Meer informatie

Deel dit bericht: