De sociale partners in het onderwijs vinden dat leraren voorrang moeten krijgen als ze een coronatest willen, maar minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport gaat daar niet in mee.

Omdat het onderwijs volgens de sociale partners een vitale sector is, moeten leraren volgens hen voorrang krijgen als ze een coronatest willen. Het is volgens hen ‘niet wenselijk’ dat medewerkers onnodig lang thuis moeten blijven. Daardoor komt volgens de sociale partners de continuïteit van het onderwijs in gevaar.

De reactie van de sociale partners volgt op een artikel in Trouw. De krant meldt dat er nu leraren zijn die niet kunnen werken als ze een lichte verkoudheid hebben. Omdat ze net als iedereen een aantal dagen moeten wachten op de testuitslag, moet er in die tijd vervanging worden gezocht. Schoolleiders geven aan dat dit vaak lastig is en dat er lessen kunnen uitvallen.

Quarantaine

In Trouw komt onder anderen Marcel Poppink van aan het woord. Hij is bestuurder van ConsentScholen voor openbaar primair onderwijs in de gemeenten Enschede, Oldenzaal, Losser en Dinkelland. ‘Soms gaat het heel snel, een andere keer zit een leerkracht vier dagen in quarantaine. Op twee scholen hadden we ineens drie leerkrachten minder. Dat hebben we nog kunnen oplossen, maar qua vervanging is de rek er nu al uit. Het wordt steeds lastiger om continuïteit van onderwijs te kunnen waarborgen en dan moet de normale griepgolf nog komen’, aldus Poppink.

Trouw citeert ook directeur Eva Naaijkens van de Alan Turingschool in Amsterdam: ‘In anderhalve week hebben zeven leraren bij ons op school zich afwezig moeten melden met klachten waarvoor ze anders nooit waren thuisgebleven. Ook als huisgenoten in contact geweest zijn met coronapatiënten moet een docent zich tien dagen afmelden. Er valt niet meer tegenop te werken.’

Moeilijk te regelen

Minister De Jonge gaat niet in op de eis van de sociale partners in het onderwijs. Volgens hem is het niet goed te regelen om bepaalde beroepsgroepen voorrang te geven. Tegen de NOS zei de minister de vraag te begrijpen, maar volgens hem is het geven van prioriteit aan bepaalde beroepen nu moeilijk te regelen. Hij heeft het Outbreak Management Team wel gevraagd erover na te denken of dat op enig moment wel zou moeten gebeuren, niet alleen voor het onderwijs, maar ook voor andere sectoren. De Jonge voegde eraan toe dat er op dit moment geen sprake is van grote schaarste bij de tests.

Deel dit bericht: