Het is over het algemeen goed gesteld met de sociale veiligheid van leraren in het voortgezet onderwijs, maar een op de drie voelt zich minder veilig dan drie jaar geleden. Dat blijkt uit onderzoek onder ruim duizend docenten door DUO Onderwijsonderzoek en Advies.

Leraren in het voortgezet onderwijs geven gemiddeld een 7,9 voor hun sociale veiligheid. Bijna zes op de tien (58%) voelen zich ongeveer even veilig op school als drie jaar geleden. Een op de drie (32%) voelt zich minder veilig en een op de tien (9%) juist veiliger dan drie jaar geleden.

Het vaakst geven docenten aan te maken te krijgen met ongewenst gedrag van leerlingen (39%). Dan gaat het vooral om verbaal geweld en/of verbale intimidatie. Fysiek geweld door leerlingen is ervaren door 6% van de leraren.

Leraren in het voortgezet onderwijs krijgen ook te maken met verbaal geweld en/of verbale intimidatie door collega’s (13%), leidinggevenden (12%) en/of ouders (25%). Fysiek geweld door collega’s, leidinggevenden of ouders komt vrijwel niet voor.

Lees meer…

Deel dit bericht: