Onderwijsminister Dennis Wiersma verwacht dat in mei het voorstel klaar is voor een spoedwet om het onderwijs aan nieuwkomers tijdelijk anders te organiseren. Dit meldt hij in antwoord op vragen van D66 in de Tweede Kamer naar aanleiding van een artikel in Trouw over de internationale schakelklassen (ISK’s), die een jaar na de Russische inval in Oekraïne bijna overal vol zijn.

In het artikel staat dat Lowan – de landelijke organisatie die scholen ondersteunt die onderwijs aan nieuwkomers verzorgen – in november een inventarisatie uitvoerde. Toen bleek dat circa 70% van de middelbare scholen een wachtlijst hanteerde voor hun ISK’s. In februari was dat percentage opgelopen, volgens adviseur Hariëtte Boerboom van Lowan naar schatting tot 95%. ‘Sterker nog, ik kan op dit moment geen enkele middelbare school noemen die níet met een wachtlijst werkt’, zo citeerde Trouw haar. Daardoor zitten honderden jongeren noodgedwongen thuis, vaak langer dan de maximale wettelijke wachttijd van drie maanden.

Wiersma meldt nu dat hij vanwege de nijpende situatie met een spoedwet komt. Daarmee wil hij ruimte bieden aan scholen om het onderwijs voor nieuwkomers tijdelijk op een andere manier te organiseren, zodat de wachtlijsten worden tegengegaan. Het is nog niet duidelijk hoe die ‘andere manier’ eruit komt te zien. Wiersma hoopt in mei het voorstel voor deze spoedwet aan de Tweede Kamer te kunnen voorleggen.

Lees meer…

Deel dit bericht: