De Inspectie van het Onderwijs geeft een positief advies aan onderwijsminister Dennis Wiersma over de oprichting van de openbare school Het Martin Buber voor voortgezet onderwijs in Kerkrade. Het initiatief voldoet nu ook aan de deugdelijkheidseis op gebied van burgerschapsonderwijs.

Onlangs gaf een afvaardiging van Het Martin Buber een toelichting aan de inspectie op de tweede aanvraag voor deze openbare school. ‘Met als voorlopig resultaat: een positieve score op álle zes de deugdelijkheidseisen. Afgelopen week werd het concept gespreksverslag ontvangen. De Inspectie van het Onderwijs geeft een positief advies aan minister Dennis Wiersma’, zo meldt de Zuid-Limburgse gemeente.

Bij de aanvraag van Het Martin Buber in 2021 werd de deugdelijkheidseis burgerschapsonderwijs negatief beoordeeld. De gemeente besloot daarom een nieuwe aanvraag in te dienen. Hiervoor werden ruim 660 ouderverklaringen opgehaald. De inspectie is nu ook op het gebied van burgerschapsonderwijs positief.

De steun vanuit de Kerkraadse samenleving voor openbaar voortgezet onderwijs is onverminderd, benadrukt onderwijswethouder Jo Schlangen (Burgerbelangen). ‘Het Martin Buber-onderwijs is uniek en de kinderen van Kerkrade verdienen dit type onderwijs.’ Het positieve advies wordt naar Den Haag gestuurd. De minister geeft vóór 1 juni 2023 zijn definitieve besluit. Naar verwachting zal hij het advies van de inspectie volgen. Het voornemen is om in 2024 met Het Martin Buber te starten.

VOS/ABB ondersteunt het initiatief voor openbaar voortgezet onderwijs in Kerkrade.

Deel dit bericht: