Het Pakistaanse meisje Malala Yousafzay en de Indiase kinderrechtenactivist Kailash Satyarthi hebben op de internationale Dag van de Mensenrechten in Oslo de Nobelprijs voor de Vrede in ontvangst genomen.

Malala is met 17 jaar de jongste die ooit de Nobelprijs voor de Vrede heeft ontvangen. Ze zei bij de uitreiking in de Noorse hoofdstad dat zij haar verhaal wil blijven vertellen, omdat het ‘het verhaal is van veel meisjes’.

Ze strijdt voor gelijke rechten voor jongens en meisjes. Ook meisjes hebben het recht om naar school te gaan, zo blijft zij benadrukken. In 2012 werd ze door de Taliban in haar hoofd geschoten, omdat ze naar school wilde. De aanslag heeft haar strijdvaardigheid voor gelijke rechten voor alle kinderen alleen maar versterkt.

De Indiër Kailash Satyarthi, met wie Malala de Nobelprijs voor de Vrede deelt, verzet zich sinds 1980 tegen kinderarbeid. In 1992 richtte hij de Zuidaziatische Coalitie tegen Kinderslavernij (SACCS) op. De SACCS voerde een keurmerk in voor niet met kinderarbeid vervaardigde producten.

Kinderrechten in School!Week

De School!Week 2015 van 16 tot en met 20 maart staat in het teken van kinderrechten. In aanloop naar de campagneweek van het openbaar onderwijs organiseerde VOS/ABB vorige maand een minisymposium over dit thema. De deelnemers aan het symposium kregen gratis een preview-boekje met het verhaal van Malala.

Deel dit bericht: