De Nationale Onderwijsprijs 2017-2019 is toegekend aan de openbare Nieuweschool in Panningen vanwege het ‘diagnosevrij’ passend onderwijs dat hier wordt gegeven.

De basisschool in Panningen, die eerder de Onderwijsprijs Limburg won, ontving de Bronzen Olifant en een geldprijs van 7000 euro uit handen van Alida Oppers, directeur-generaal primair en voortgezet onderwijs van het ministerie van OCW. De Nieuweschool wint omdat in deze reguliere basisschool leerlingen niet worden ‘gestickerd’, vanuit de gedachte dat zo’n diagnose de leerling niet zal helpen. De Nieuweschool verwijst geen enkel kind naar het speciaal onderwijs, wel krijgt elk kind op maat gesneden les. ‘Gedifferentieerd leren is de norm en het ziekteverzuim onder leerkrachten is extreem laag,’ vermeldt de website van de Onderwijsprijs.

In de categorie voortgezet onderwijs ging de Nationale Onderwijsprijs naar  CSG Penta College in Hoogvliet, dat in samenwerking met een ROC een bijzondere havo-TOP opleiding is gestart waar havo-leerlingen in de bovenbouw meer praktisch onderwijs en een stage volgen. De Nationale Onderwijsprijs is een tweejaarlijkse wedstrijd met als doel onderwijsvernieuwende projecten te stimuleren.

Zó werkt de Nieuweschool

Het VOS/ABB-magazine Naar School! publiceerde in oktober een reportage over de werkwijze van de Nieuweschool in Panningen. In het decembernummer van Naar School! verscheen een vervolgartikel over diagnosedrift.

Deel dit bericht: