Twee oud-leerlingen van de reformatorische Gomarus Scholengemeenschap in Gorinchem willen bij het gerechtshof afdwingen dat deze school toch wordt vervolgd voor jarenlang anti-homobeleid. De oud-leerlingen hebben daarom een artikel 12-procedure aangespannen. Ze worden gesteund door lhbti-belangenorganisatie COC. ‘Onze strijd gaat verder’, twittert oud-leerling Marijn Baggerman (21).

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft, na een officiële aangifte door de Inspectie van het Onderwijs, in juni uitgesproken dat de school met het anti-homobeleid strafbare feiten heeft gepleegd. Het OM vond vervolging echter niet nodig, omdat de scholengemeenschap inmiddels haar beleid heeft aangepast. De oud-leerlingen vragen zich echter af of dit voldoende is. Baggerman zei tegen dagblad NRC: ‘Wij proefden alleen maar opluchting bij de school, geen enkele zelfreflectie. Wij vragen ons af: heeft de Gomarus er wel van geleerd?’

Op de reformatorische school werd homoseksualiteit gezien als een ‘zonde tegen de natuur’ en een ‘gruwel in de ogen van God’. Homoseksuele leerlingen kregen het advies om ‘genezing’ te zoeken van hun geaardheid. Sommige leerlingen moesten onder dwang tegenover hun ouders uit de kast komen. Baggerman zegt dat hij hogere cijfers haalde als hij bij toetsen het praktiseren van homoseksualiteit een zonde noemde. Ook grepen docenten volgens hem niet in bij homofoob pestgedrag. Met de artikel 12-procedure wil hij bereiken dat de Gomarus nu echt verantwoordelijkheid neemt voor het creëren van een veilige omgeving voor álle leerlingen.

Het gerechtshof in Den Haag beslist eind augustus of de Gomarus alsnog strafrechtelijk wordt vervolgd.

Deel dit bericht: