Bijna 11 procent van de leerlingen in het voorgezet onderwijs geeft aan de afgelopen drie maanden slachtoffer te zijn geweest van pesten. Dit zijn er gemiddeld drie in een klas van 27. Dit blijkt uit de Gezondheidsmonitor Jeugd

Pesten is bijvoorbeeld schelden, roddelen, vervelende berichtjes sturen, iets afpakken, spugen of iemand buitensluiten. Daarnaast geeft ruim 5 procent van de jongeren aan dat zij in de afgelopen drie maanden slachtoffer geweest zijn van cyberpesten.

Voorbeelden van cyberpesten zijn iemand uitschelden via de telefoon, in een tweet bedreigen, roddels over iemand verspreiden op internet of vervelende foto’s of filmpjes van iemand op online zetten.

Vooral jongens pesten

Uit het onderzoek blijkt verder dat jongens twee keer zo vaak pesten als meisjes, terwijl jongens en meisjes even vaak slachtoffer zijn van pesten op school. Meisjes zijn wel vaker slachtoffer van cyberpesten dan jongens.

Daarnaast worden jongere leerlingen meer gepest, oudere leerlingen pesten vaker zelf. Vmbo-leerlingen zijn vaker slachtoffer als ook dader van pesten op school of via internet dan leerlingen op havo of vwo.

Lees meer…

Deel dit bericht: