In de Tweede Kamer klinken enthousiaste reacties op het plan voor het maatwerkdiploma in het voortgezet onderwijs. Voorzitter Paul Rosenmöller van de VO-raad heeft dit idee overgenomen van onder anderen rector Eric van ’t Zelfde van Openbare Scholengemeenschap Hugo de Groot in Rotterdam.

‘Dit haalt het maximale uit kinderen’, zegt Tanja Jadnanansing van de PvdA in de Volkskrant. ‘One size fits all is niet meer van deze tijd.’ VVD-Kamerlid Karin Straus wil de ervaringen horen van scholen die al vakken op verschillende niveau aanbieden.

Paul van Meenen van D66 wil er volgens de krant alles aan doen om het plan erdoor te krijgen, omdat het volgens hem scholieren de mogelijkheid geeft ‘hun talenten te benutten’. Hij wil af van labels: ‘Een havo-leerling bestaat voor mij niet. Dat is een kunstmatig begrip, gebaseerd op een gemiddelde.’

Ook CDA-Kamerlid Michel Rog is positief: ‘We moeten havo-leerlingen uit kunnen dagen met vwo-vakken’. Hij wil echter niet dat vwo-leerlingen hun slechte cijfers op lager niveau gaan repareren. ‘Een vwo-diploma moet een vwo-diploma blijven’, aldus Rog.

Lees meer op de website van de Volkskrant en lees dit eerdere nieuwsbericht van VOS/ABB.

Lees ook het commentaar van directeur Ritske van der Veen van VOS/ABB.

Deel dit bericht: