De Inspectie van het Onderwijs heeft een positief advies uitgebracht over de Renaissanceschool in Almere. Dat melden verschillende media op basis van wat initiatiefnemer Ralf Dekker zegt.

Volgens Dekker geeft de inspectie aan dat de Renaissanceschool in voldoende mate aan de kwaliteitseisen voldoet. Het inspectierapport is nu nog niet openbaar, maar komt op een later moment op de website van de inspectie.

Forum voor Democratie

De Renaissanceschool in Almere is sterk gelieerd aan Forum voor Democratie (FvD). Het is vooralsnog een privéschooltje met enkele leerlingen. De partij van Thierry Baudet wil ook in andere plaatsen Renaissancescholen oprichten, het liefst met rijksbekostiging. Daarvoor kan de partij gebruikmaken van de Wet Meer ruimte voor nieuwe scholen, die het in principe voor iedereen mogelijk maakt een school te beginnen. FvD stemde tegen invoering van deze wet, maar wil er nu dus wel gebruik van maken.

Dekker vertelde vorig jaar aan de Telegraaf dat er in de Renaissancescholen vooral taal- en rekenonderwijs zal worden gegeven. ‘Dat zal vaak gebaseerd zijn op oude methodes: de oude staartdeling bijvoorbeeld, maar ook het schrijven met de hand. En met veel minder digitale hulpmiddelen die de concentratie verstoren. Bij ons zullen iPhones niet welkom zijn.’ Dekker zegt ook dat de Renaissancescholen leerlingen zelf willen laten nadenken, ‘in plaats van ze op te zadelen met zware morele frames over genderfluïditeit, klimaatrisico’s en slavernijschuld’.

Deel dit bericht: