De aan Forum voor Democratie (FvD) gelieerde Renaissanceschool in Almere sluit de deuren. Het is niet gelukt om rijksbekostiging te krijgen, omdat de school te weinig leerlingen trekt.

De school begon in 2022 als privéschooltje met enkele leerlingen. De partij van Thierry Baudet wilde ook in Den Haag, Apeldoorn, Tilburg en Hoogeveen Renaissancescholen oprichten, het liefst met rijksbekostiging. Daarvoor wilde de partij gebruikmaken van de Wet Meer ruimte voor nieuwe scholen, die het in principe voor iedereen mogelijk maakt een school te beginnen. FvD stemde tegen invoering van deze wet, maar wilde er dus wel gebruik van maken toen de wet van kracht werd.

Initiatiefnemer Ralf Dekker van FvD vertelde in 2022 dat er in de Renaissanceschool vooral taal- en rekenonderwijs zou worden gegeven. ‘Dat zal vaak gebaseerd zijn op oude methodes: de oude staartdeling bijvoorbeeld, maar ook het schrijven met de hand’, aldus Dekker destijds in de Telegraaf. Hij zei ook dat de Renaissancescholen leerlingen zelf wilden laten nadenken, ‘in plaats van ze op te zadelen met zware morele frames over genderfluïditeit, klimaatrisico’s en slavernijschuld’.

Deel dit bericht: