De eerste duizend dagen in het leven van een kind – van de conceptie tot ongeveer de tweede verjaardag – zijn cruciaal voor taalverwerving. Daarom is het nodig dat ouders veel met hun kind communiceren, benadrukt prinses Laurentien. Zij wil met het initiatief Taalschatten ervoor zorgen dat alle kinderen op het juiste taalniveau aan de basisschool beginnen. VOS/ABB ondersteunt dit initiatief.

Wat Taalschatten anders maakt dan andere taalinitiatieven, is dat het erop is gericht om bij de basis van taalverwerving te beginnen. Het gaat dus niet uit van het aanpakken van taalachterstanden als die al een feit zijn, maar van samen vanaf de start alle ouders bewust maken van hún rol. Bovendien richt het zich op álle kinderen. Taalachterstanden zijn namelijk niet alleen een probleem van bepaalde doelgroepen, zoals kinderen met een niet-westerse migratieachtergrond, maar van iedereen, benadrukt Laurentien.

In magazine Naar School van VOS/ABB vertelt zij er meer over en legt directeur Hans Teegelbeckers van VOS/ABB waarom de vereniging Taalschatten ondersteunt.

Lees het artikel Ouders essentieel voor goede taalverwerking

Deel dit bericht: