Vacatures voor basisschoolleerkrachten bereiken via Facebook vooral vrouwen. Dat blijkt uit een proef van Bureau Clara Wichmann en de internationale organisatie Global Witness, meldt Trouw.

Clara Wichmann en Global Witness lieten advertenties voor vacatures plaatsen, onder meer voor basisschoolleerkrachten. Facebook moest ze laten zien aan gebruikers van 18 jaar of ouder in Nederland, andere criteria waren er niet. Vrouwen kregen buitengewoon vaak de vacatures voor een leerkracht en kapper te zien, terwijl de vacatures voor bijvoorbeeld een elektricien, schilder en chef-kok vooral naar mannen gingen.

Juridisch adviseur Rajae Azaroual van Bureau Clara Wichmann, die gespecialiseerd is in gelijke behandeling, noemt de uitkomsten zorgwekkend. Als algoritmes van sociale media als Facebook gebruikers zo beïnvloeden ‘houden we ongelijkheid op de arbeidsmarkt tussen mannen en vrouwen in stand’, zo citeert de krant haar.

Clara Wichmann dient hierover een klacht in bij het College voor de Rechten van de Mens. Ook stapt de organisatie naar de Autoriteit Persoonsgegevens.

Lees meer…

Deel dit bericht: